organisatorisk och social arbetsmiljö - för ett hållbart arbetsliv
Våren 2016 kom en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket, Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Tillsammans med Systematiskt Arbetsmiljöarbete ger den stöd och bra förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Föreskriften har tre fokusområden:
1. Arbetsbelastning
2. Arbetstid
3. Kränkande särbehandling
Vill du medverka till att förbättra arbetsmiljön på din arbetsplats? Utbildningen Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) vänder sig till dig som vill veta mer om hur stressen påverkar dig själv, dina medarbetare och i förlängningen även verksamheten.
Målgrupp
För chefer och medarbetare, att behålla eller göra arbetsplatsen till en attraktiv arbetsplats. Under kursen blandas föreläsningar med diskussioner, egna reflektioner lyfts och sätts i sammanhang med hjälp av organisatoriskt och social arbetsmiljö – arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling. Stor vikt läggs vid deltagarnas egna förväntningar på dagen och erfarenhetsutbyte.

Byggutbildning Star är ackrediterade att registrera utbildningar i ID06 kompetensdatabas. Hos Byggutbildning STAR betalar du inget extra för registreringen, det ingår i våra kursavgifter.
ID06 Kompetensdatabas är en webtjänst som kopplar samman ditt personliga ID06-kort och dina utbildningsbevis i en databas. Det betyder att du inte längre behöver bära med dig dina utbildningsbevis för att styrka din kompetens, de finns registrerade i ID06 kompetensdatabas som är knutet till ditt ID06-kort.
Registrering till ID06 Kompetensdatabas om samtycke lämnats.

Efter kursen ska kursdeltagaren ha kunskap om hur en stressig arbetsmiljö påverkar medarbetare och verksamheten.
· Att förstå sambandet mellan organisatorisk och social arbetsmiljö och framgångsrik produktion
· Att öka kunskapen och förståelsen och därigenom minska risken för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala faktorer
· Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en naturlig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Utbildningen utgår från Arbetsmiljöverkets föresksrift 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Innehåll:
· Inledning med historisk tillbakablick och nutidsspaning
· Vilka situationer framkallar stress i arbetet och på fritiden
· Hur påverkas du av stress
· Den önskade arbetssituationen, hur ser den ut
· Du/ni arbetar fram förbättringsområden och skapar en handlingsplan för det fortsatta arbetet på den egna arbetsplatsen
