30 Apr 2024
Branschen förtjänar bättre utbildningar

Byggbranschen måste bli säkrare för de anställda, genom att erbjuda pedagogiska moment kan vi höja kvaliteten till utbildningarna. Läs vår artikel i Svenska Dagbladets bilaga Hållbar industri om hur branschen bör tänka för att höja kompetens och säkerhet.

 

2023 var ett mörkt år på svenska arbetsplatser – 62 personer miste livet i arbetsplatsolyckor. För att som arbetsgivare kunna garantera en trygg arbetsvardag är det viktigt att öka förståelsen för korrelationen mellan arbetsmiljö och säkerhet. Detta genom att erbjuda sina anställda bättre utbildningar som garanterar att de har den rätta kompetensen som krävs för deras yrkesroller. De senaste åren har Byggutbildning STAR gjort stora ansträngningar för att erbjuda utbildningar som både engagerar och utbildar deltagarna.

– Förra året var ett negativt rekordår för byggbranschen. Mycket av det beror på att man som anställda har behörigheter, men man saknar den riktiga kompetensen för arbetet. Vi behöver behandla de här arbetsområdena med respekt. Därför har vi valt att fokusera på beteendeinriktad utbildning, när vi ger bättre utbildningar till deltagarna får vi i slutändan ett förbättrat förhållningssätt till säkerhet, förklarar Niklas Ribjer, vd för Byggutbildning STAR.

 

Ta reda på vilken slags utbildning du köper

Niklas påpekar att det i dag är alldeles för vanligt att erbjuda utbildningar som inte kräver någonting av deltagarna. Istället matas man med information under en heldag som sedan avslutas med att man tilldelas ett certifikat för slutförd utbildning. Genom att väva in pedagogiska moment i utbildningarna ger Byggutbildning STAR deltagarna även de mjuka delarna i yrkesrollerna – som visar att man inte bara har behörighet att vistas på en arbetsplats, utan även vet hur man ska agera i olika situationer.

– Jag förstår att det kan vara svårt att tänka på som arbetsgivare, men det är värt att ställa frågan om hur en utbildning är uppbyggd och vad man använder för typ av pedagogik. Tänker man bara branschkunskap så får man bara en halv utbildning. Kan en utbildare inte svara på hur de engagerar deltagarna på ett pedagogiskt plan är det en varningsklocka, säger Niklas Ribjer.

 

Sveriges modernaste utbildningar

Byggutbildning STAR erbjuder alla de vanligaste utbildningarna för hantverkare, exempelvis vår egen ställningsutbildning. Utbildningarna finns att gå digitalt via vår digitala plattform. I de utbildningar som inkluderar praktiska moment går alla de teoretiska bitarna att göra online, därefter bokas övriga moment in för att genomföras på plats. För att öka tillgängligheten har deltagare tillgång till allt material i utbildningen i inläst format.  

– Det finns en stor flexibilitet i våra utbildningar. Allt som inte innehåller praktiska moment går att göra digitalt eller på distans. Det har gjort att våra utbildningar ligger på en nivå som klassas som Sveriges modernaste utbildningar. Vi erbjuder en kvalitet, tillgänglighet och pedagogik som inte går att hitta någon annanstans, förklarar Niklas.

 

Se alla våra utbildningar och boka här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vi skickar ut nyhetsbrev med information om kursutbud och uppdateringar.